Medverkande solister – La Traviata

La Traviata

1 – 30 augusti 2015

 

Medverkande solister

Violetta | Ania Jeruc / Jessica Rose Cambio
Alfredo | Won Whi Choi / Dominick Chenes
Giorgio Germont | Valdis Jansons / Pavel Yankovsky
Flora / Anina | Sofie Almroth
Gastone | Alexander Grove
Baronen | Valentin Vasilio
Markisen | Marco Stella
Doktorn | Roger Krebs

Violetta – Ania Jeruc
”En intensiv, briljant Violetta – helt hänförande vokalt”. Ania Jeruc har hyllats av kritikerkåren för sin tolkning av Violetta på såväl Opera North som Wexford operafestival. I sommar tar hon sin känsliga tolkning av Verdis kurtisan till Opera på Skäret. Den polska sopranen är en stigande stjärna på den internationella operahimlen. 2012 prisades hon som den mest lovande sångaren på Wexford operafestival för sin tolkning av Pamina i Trollflöjten och hon har vunnit en rad prestigefyllda sångtävlingar i hemlandet. Under våren 2015 turnerar hon med Opera North i Storbritannien, följt av engagemang som Mathilde i Rossinis William Tell på den polska nationaloperan i Warszawa.
Roller i urval: Violetta i La Traviata, Merry Opera Tour (2012), Musetta i La Boheme, Charles Court Opera (2012), Micaela i Carmen, London Operafestival (2013).
Priser i urval: The Suwalki President Scholarship, första pris vid International voice competition i Duszniki Zdrój (2003), Gerard Arnhold Award vid Wexford operafestival (2012).
Utbildning: Panstwowa Szkola Muzyczna, Suwalki, samt en Masters of Music från Vocal and acting faculty i Breslau.

Lyssna till Ania Jerucs imponerande sång
vid pressträffen på Örebro slott.

Violetta – Jessica Rose Cambio

”Hennes uttrycksfulla, sammetslena röst lämnar ingen oberörd”. Den italiensk-amerikanska sopranen har trollbundit operapublik över hela världen, från USA till Europa och Asien. I år firar stjärnan tio år på operascenen och gör samtidigt debut på Opera på Skäret som Violetta.

Jessica Rose Cambio har vunnit en rad priser och utmärkelser och tagit lektioner för de stora sopranerna Renata Scotto och Mirella Freni. Jessica Rose Cambio har bland annat sjungit titelrollerna i La Traviata, La Bohème, Lucia di Lammermoor och Anna Bolena.

Idag växlar hon sin tid mellan hemmen i Milano och New York och kommande säsong har hon engagemang på såväl Gotham Chamber Opera i New York som Dresden Semperoper i Tyskland.

Roller i urval: Mimi i La Bohème, Royal Albert Hall (2013-2014), Violetta i La Traviata, Opera at Florham (2011-2012) och Alice Ford i Falstaff, Mannes Opera (2011).

Priser i urval: Stipendium från bland andra Richard Tucker Foundation, Gerda Lissner Foundation och finalist i Voci Verdiane.

Utbildning: En Bachelor of Music vid Rhode Island College och en Master of Music från University of Southern California.

Alfredo – Won Whi Choi

Den unge, koreanske tenoren Won Whi Choi har tagit operavärlden med storm. Nu återvänder han till Opera på Skäret för att spela Violettas kärlek Alfredo. På Skäret har han tidigare haft en liten roll i Aida 2007. Won Whi Chois framträdanden brukar beskrivas som spektakulära och hans röst spänner från de klaraste toppnoter till en vacker fyllighet i de djupare registren. Han är numera bosatt i New York men har engagemang på operahus över hela världen. Spelåret 2014/2015 har han fått ovationer för sina insatser som Rodolfo i La Boheme på Croatian National Theatre i Zagreb och Edgardo i Lucia di Lammermoor på Operan i Williamsburg, Virginia.

Roller i urval: Hertigen av Mantua i Rigoletto, Opera Idaho (2014), Hoffman i Hoffmans äventyr, med Martina Arroyo Foundation på Danny Kaye Playhouse, New York (2013), Rodolfo i La Boheme på El Paso Opera and Lyric Opera, Virginia (2013).

Priser i urval: Finalist i Montreal International Musical Competition (2012), utvald att delta i Marcello Giordani Young Artist Program.

Utbildning: Bachelor of music från Korean National University of Arts och en Masters of Music från Mannes College of Music.

Alfredo – Dominick Chenes

Amerikanen Dominick Chenes är ett av de hetare nya stjärnskotten i USA men fortfarande relativt okänd i Europa. I sommar får Opera på Skärets publik chans att stifta bekantskap med denne lyriske tenor som ofta hyllas för sin karismatiska sångstil. ”Lättheten och dramatiseringen i Chenes vokala stil sänder tankarna till storheter från det förflutna som Di Stephano och Caruso”, var ett omdöme i Broadwayworld.com.

Dominick Chenes har vunnit en rad utmärkelser och sjungit stora roller i ibland annat Maskeradbalen, Trollflöjten och Cosi fan tutte. Han är för kommande säsong knuten till AVA, The Academy of Vocal Arts, i Philadelphia.

Roller i urval: Riccardo i Maskeradbalen, Austin Opera (2014), Don José i Carmen, UNLV Opera Theatre (2012) och Paolo i Francesca da Rimini, Russian Opera Workshop (2013).

Priser i urval: Andra pris i Gerda Lissner Foundation (2013) och tredje pris i Mario Lanza Foundation (2012).

Utbildning: En Bachelor of Music från University of Nevada, och en Master’s Degree in Music från samma universitet.

Giorgio Germont – Valdis Jansons

La Scala i Milano, Bolsjojteatern i Moskva och Lincoln center i New York – Valdis Jansons har gjort världens mest prestigefyllda scener till sina. I sommar gästar den lettiske barytonen Opera på Skäret som Alfredos far Giorgio Germont, ett framträdande som också blir hans Sverigedebut. Valdis Jansons startade sin musikaliska karriär som violinist men gick snart över till att använda rösten som instrument. Han gjorde sin operadebut 2004 som Antonio i Figaros bröllop på Teatro Magnani i Fidenza. Valdis Jansons brukar charma både publik och kritiker med sin vackra baryton och sin artistiska precision. ”Den klarast lysande stjärnan i ensemblen, en elegant och minnesvärd tolkning” var betyget på hans tolkning av Enrico efter premiären av Lucia di Lammermoor på Bolsjojteatern i Moskva 2013.

Roller i urval: Titelrollen i Don Giovanni, National Opera of Macedonia (2011), Capulet i Romeo och Julia, Teatro Filarmonico, Verona (2012), Greven i Figaros bröllop, Opera Britannia (2013).

Priser i urval: Vinnare av Giuseppe Di Stefano (2006) och Associazione Lirica e Concertistica Italiana (2009).

Utbildning: Skolad vid Conservatoria di Parma, Italien.

Giorgio Germont – Pavel Yankovsky

 

I sommar gör den vitryske barrytonen Pavel Yankovsky en efterlängtad comeback på Opera på Skäret. Här hyllades han för rollen som Figaro i Barberaren i Sevilla 2013.

Med sin klangfulla barryton hör Pavel Yankovsky till de allra bästa operasångarna i sin generation i Vitryssland och Ryssland och har en strålande karriär i båda länderna. Han har också turnerat i Spanien, USA, Sydkorea, Thailand och Japan.

Pavel Yankovsky har prisats för roller som Valentin i Faust och Robert i Iolanta. Sedan 2010 hör han till de ledande solisterna vid Novosibirsk State Academic Opera and Ballet Theatre där han hittills gjort 16 roller i olika operauppsättningar.

Roller i urval: Titelrollen i Prince Igor, National Academic Bolshoi Opera and Ballet Theatre of Belarus (2012). Scarpia i Tosca, Novosibirsk State Academic Opera and Ballet Theatre (2011) och Eugene Onegin i operan med samma namn på Opera and Ballet Theatre of the St Petersburg Conservatoire (2004).

Priser i urval: Vinnare av Belorussian National Stanisław Moniuszko Competition (2007), finalist i Luciano Pavarotti Competition (2008) och Paradise theatre prize för bästa manliga operaroll (2012).

Utbildning: Baranovichi School of Music samt St Petersburg Rimsky-Korsakov Conservatoire.

Flora/Anina – Sofie Almroth

Det svenska stjärnskottet Sofie Almroth gör i sommar sin premiär på Opera på Skäret. Mezzosopranen spelar rollerna som Violettas väninna Flora respektive kammarjungfrun Anina. Sofie Almroth växte upp i den svenska körtraditionen vid Adolf Fredriks musikklasser och älskar musikaliska kontraster. Lika självklart som hon tolkar Cherubino i Figaros bröllop blandar hon sin passion för den latinamerikanska kulturen med klassisk sång i det egna projektet Almroth-Hormazábal Duo. Den svenska mezzosopranen sjunger gärna nutida musik och nya kompositioner har skrivits för hennes röst av bland andra Ella Jarman-Pinto och Gittan Glans.

Roller i urval: Cherubino i Figaros bröllop på Ulriksdals Slottsteater Confidencen (2014), Hans i Hans och Greta, Opera på Gotland (2013) och Fjäderholmsfestivalen (2012).

Priser i urval: Har fått stipendier och priser från bland andra Stiftelsen Emma & Erik Granes Minne, Anna Whitlocks Minnesfond och Rune Ljungdahls Stiftelse.

Utbildning: Guildhall School of Music & Drama, London, och Operahögskolan, Stockholm.

Gastone – Alexander Grove

En mångfacetterad, lyrisk tenor som hyllats både för sin röst och sitt skådespeleri. Nu gör Alexander Grove en efterlängtad comeback på Opera på Skäret. 2011 charmade den brittiske tenoren den svenska publiken som Remendado i Opera på Skärets uppsättning av Carmen, och den här gången tar han sig an rollen som Alfredos bäste vän Gastone. Alexander Groves karriär innehåller en imponerande, musikalisk mix. Han började sjunga redan som sexåring i St Paul’s Cathedral, London, och har uppträtt i musikaler samt sjungit barbershop och jazz. Dessutom är han en firad konsertsolist som uppträtt på de stora arenorna med artister som Lee Ryan och Beverly Knight för publikmassor på upp till 40 000. Hittills har han också hunnit med ett 50-tal opera- och operettroller på scener över hela världen.
Roller i urval: Greve Almaviva i Barberaren i Sevilla på Göteborgsoperan, Don Ramiro i Askungen på Finlands Nationalopera, Helsingfors (2011), Danilo i Glada änkan, Scottish Opera (2008).

Priser i urval: Manliga vinnaren av BBC Kiri Prize (2010), vinnare av Anne Ziegler Award och andre pristagare i Frederic Cox Award.

Utbildning: Masters of Music från Royal Northern Collage, Manchester och master classes för bland andra Nicolai Gedda och Kiri Te Kanawa.

Baronen – Valentin Vasiliu

Escamillo i Carmen, Sharpless i Madame Butterfly och Telramund i Lohengrin – under sin 25-åriga operakarriär har Valentin Vasiliu gjort de flesta stora barytonroller med sin fylliga, dramatiska röst. Han dras till de mörka karaktärerna och publiken älskar hans onda tolkningar av exempelvis Scarpia i Tosca. I sommar blir det Sverigepremiär för Valentin Vasiliu när han gör rollen som Baronen, Alfredos rival, på Opera på Skäret. Valentin Vasiliu kommer ursprungligen från Rumänien och är en av de stora stjärnorna vid Nationaloperan i Bukarest men bor också periodvis i USA. På senare år har han bland annat turnerat i Japan, Sydkorea och Kina med Wiennerkammeropera och Don Giovanni. Till hösten ska han spela Kurvenal i Tristan och Isolde på Nationaloperan i Aten.

Roller i urval: Bonzo i Madame Butterfly, West Palm Beach Opera, Florida (2011), titelrollen i Rigoletto, Nationaloperan i Bukarest (2012), Donner i Rhenguldet på George Enescu Festivalen (2013).

Utbildning: Master of Music från Music University, Bukarest, och the DMA program vid The Catholic University of America i Washington.

Markisen – Marco Stella

Marco Stella gör en efterlängtad comeback på Opera på Skäret i sommar. Hans starka gestaltning av Angelotti i Tosca 2008 älskades av både publik och kritiker. Den svenskfödde barytonen med italienskt påbrå är idag en internationellt etablerad solist med engagemang i både Europa och USA. Han är också flitigt anlitad vid Göteborgsoperan och Kungliga operan i Stockholm. Marco Stellas fylliga baryton och färgstarka skådespel uppmärksammas ofta av den internationella kritikerkåren som gärna lyfter fram hans förmåga att växla mellan rå styrka och finkänslighet.

Roller i urval: Don Alfonso i Così fan tutte, Nationaloperan i Finland (2009), titelrollen i Rigoletto på operahuset i Cleveland, USA (2013), Fadern i Hans och Greta, Göteborgsoperan (2014/2015).

Utbildning: Högskolan för scen och musik, Göteborg, och Grand Canyon University, Phoenix. Arbetar kontinuerligt med röstcoachen Dale Fundling.

Doktorn – Roger Krebs

Roger Krebs vill röra publikens själ och hjärtan med sin sång. I sommar blir det Opera på Skäret-publikens tur att beröras av den schweiziske basens toner då han gör rollen som Doktorn i sin Sverigedebut. Roger Krebs är bosatt i München och ett välkänt namn på operascener i Tyskland såväl som i Schweiz och Lichtenstein. Han gör gärna de klassiska basrollerna men älskar också utmaningar i mer nyskriven musik. Våren 2014 deltog han i München Biennalen för ny musik där han gjorde interaktiva uppträdanden med den italienske kompositören Manuela Kerer.

Roller i urval: Basrollerna i Tosca på Operan i München (2012), Daland i Den flygande holländaren, Thüringer Schlossfestspiele (2013), Kejsaren i Turandot, Opernbühne, Bad Aibling (2014)

Priser i urval: Finalist i Armel International Opera Competition, Ungern (2013).

Utbildning: Skolad vid Mainz Conservatorium och master classes på Münchner Singschul vid Bayerische Theaterakademie.

La Traviata 1/8-30/8 Medverkande solister Mer om La Traviata och Giuseppe Verdi Produktionsteam