Medverkande solister – Otello

Otello – 26 juli – 17 augusti 2014

Medverkande solister

Otello | Michal Lehotsky / Richard Bauer
Jago | Ole Jørgen Kristiansen / Omar Kamata
Desdemona | Kamila Benhamza / Charlotta Larsson
Cassio | Alex Tsilogiannis
Emilia | Anna-Kajsa Holmberg
Ludvico | Tadas Girininkas
Rodrigo | Karl Rombo
Montano/Haroldo | Calle Lindén

 

Michal Lehotsky
Michal Lehotsky från Slovakien är en av Europas främsta dramatiska tenorer. Han studerade vid Mozartakademin i Krakow och har byggt upp en mycket stor repertoar som inkluderar Radames i Aida, Cavaradossi i Tosca, Pinkerton i Madame Butterfly, Herman i Spader dam, Steva i Jenufa, Canio i Pagliacci, Turiddo i Cavaleria Rusticana, Calaf i Turandot, titelrollen i Otello, Ismael i Nabucco, titelrollen i Don Carlos och många fler. Michal Lehotskys stora konsertrepertoar innehåller bland annat Verdis Requiem och Mascagnis Messa di Gloria. Han har sjungit med stora orkestrar och på operahus i Prag, Berlin, Wien och i länder som Frankrike, Holland, Ungern, Japan och Kina. Under våren 2014 sjöng han Don José i Carmen på den tjeckiska statsoperan i Prag.

Richard Bauer
Richard Bauer, brasiliansk tenor, gjorde sin debut 1996 som Edgardo i Lucia de Lammermoor. Sedan dess har han uppträtt på Brasiliens största scener såväl som operahus i Italien, Mexico, Japan, Spanien, Chile, Portugal, Uruguay, Colombia och Argentina. Han studerade för den brasilianska tenoren Benito Maresca och deltog i Master-Classes med Magda Oliviera och Franco Corelli. I repertoaren finner man bland annat Canio i Pagliacci, Pinkerton i Madame Butterfly, Radames i Aida, titelrollen i Otello, Don José i Carmen, titelrollen i Andrea Chenier, Cavaradossi i Tosca, Turiddo i Cavalleria Rusticana, Calaf i Turandot och Ismael i Nabucco.

Ole Jørgen Kristiansen
Ole Jörgen Kristiansen, internationellt väletablerad norsk baryton, är mycket bekant för de som följt Opera på Skäret genom åren. 2006 gjorde han titelrollen i Rigoletto, en roll han även gjort stor succé med på Den Norske Opera. 2007 sjöng han Amonasro i Aida och sommaren 2013 gästade han Opera på Skäret som sångare i två jubileumskonserter. Ole Jörgen Kristiansen är utbildad vid Östlandets musikkonservatorium och Statens Operahøgskole i Oslo. Han har sjungit roller som Kurwenal i Tristan och Isolde, Balstrode i Peter Grimes, Masetto och Leporello i DonGiovanni, samt Figaro och Greve Almaviva i Figaros bröllop. Han gestaltade Jago i Otello 2007 på Den Norske Opera. Ole Jörgen Kristiansen har gästspelat ibland annat Tyskland, Österrike, Ryssland och Kina.
Omar Kamata
Omar Kamata, baryton från Italien, är tillbaka på Opera på Skäret, där han sommaren 2013 sjöng Figaro i Barberaren i Sevilla. Han är utbildad vid musikkonservatoriet i Vicenza och studerar för Bruna Baglioni. Sedan debuten 2004 har han sjungit på en rad italienska operahus, liksom i Tyskland, Schweiz, Bulgarien, Uruguay, Guatemala, Costa Rica med flera länder. Omar Kamata har tidigare gjort titelrollerna i Rigoletto och Falstaff och roller som Marcello i La Bohème, Silvio i Pajazzo, Germont i La Traviata, Sharpless i Madame Butterfly och Conte di Luna i Il Trovatore. Han har vunnit flera internationella sångtävlingar, som Toti dal Monte och Singing Competition Alfano.

Charlotta Larsson
Charlotta Larsson är en av Sveriges mest framträdande lyriska sopraner. Hon är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och har sjungit vid alla ledande scener i Skandinavien, som Kungliga Operan, GöteborgsOperan, Malmö Opera, Det Kongelige Teater och Den Norske Opera. Charlotta Larsson har gjort roller som Mimi i La Bohème, Grevinnan i Figaros Bröllop och Violetta i LaTraviata. År 2012 innebar två stora debuter; som Gräfin Madeleine i Richard Strauss Capriccio på Kungliga Operan i Stockholm och titelrollen i Barbers Vanessa på Oper Frankfurt. Våren 2014 sjöng Charlotta Larsson Fältmarskalkinnan Werdenberg i Rosenkavaljeren på Malmö Opera. På Opera på Skäret har hon bland annat sjungit roller i La Traviata, Aida och Kappan.

Kamila Benhamza
Kamila Benhamza började sin karriär som skådespelerska och musikalartist. Utbildad vid Guildhall School of Music & Drama i London. Hon har studerat för Prof. Laura Sarti, Solwig Grippe och studerar för närvarande för Lena Färnlöf Hellström. Kamila har uppträtt vid bland annat Royal Albert Hall (BBC Prom), Kungliga Teatern och Glyndebournefestivalen. Hon har gjort Musetta i La Bohème för Skånska Operan, Papagena i Trollflöjten på Dalhalla och Zaïde i Mozart Short Cuts på Cité de la Musique i Paris samt på operahusen i bland annat Luxemburg och Grenoble. På Malmö Opera har hon gjort huvudrollen i Träskoprinsessan samt säsongen 2013/14 rollen som Javotte i operan Manon. På film kan man se henne i rollen som Camilla i Anna Odells prisbelönta långfilmsdebut Återträffen. Kamila har även sjungit ett stort antal konserter och gästade Opera på Skäret med Schumanns Frauenliebe und Lebe 2013.

Alex Tsilogiannis
Grekiske Alex Tsilogiannis föddes i Kenya och har som barn till ett diplomatpar vuxit upp i flera länder runt om i världen. Han utbildade sig i sång parallellt med en utbildning till pilot vid Jacksonville University i Florida. Han valde sången och fortsatte att utbilda sig vid Guildhall School of Music & Drama i London. Alex Tsilogiannis har sjungit ledande tenorroller som Duke i Rigoletto, Edgardo i Lucia di Lammermoor, Alfredo i La Traviata, Pinkerton i Madame Butterfly och Don José i Carmen. På konsertscenen har han sjungit både som solist och som en av tre i tenorgruppen Tenorissimi.

Anna-Kajsa Holmberg
Anna-Kajsa Holmberg har en bred bakgrund inom såväl sång som film och teater. Efter en lång tids experimenterande med rösten inom olika områden som bland annat fri improvisation och Roy Harts talteaterteknik har hon till slut funnit sin hemvist i operan. Hon utbildade sig på Det Fynske Musikkonservatorium i Odense och har därefter studerat belcanto för professor Sonia Turchetta i Milano. Hon är nu bosatt i Malmö och arbetar huvudsakligen i Danmark, tidigare med teatergrupperna med Det Fortællende Teater, Teater Corona La Balance och på senare tid på Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

Tadas Girininkas
Tadas Girininkas är stor operastjärna i hemlandet Litauen, där han bland annat sjungit vid litauiska nationaloperan. Tadas Girininkas studerade vid Lithuanian Academy of Music and Theater i Vilnius under Vladimir Prudnikovas fram till 2009. Efter det har han bland annat gjort roller som De Silva i Ernani, Heinrick i Lohengrin, Zuniga och Escamillo i Carmen, Sparafucile i Rigoletto, Capuletti i Romeo och Julia och titelrollen i Attila. 2013 utnämndes Tadas till Årets operasolist i Litauen.

Karl Rombo
Karl Rombo har studerat på Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm. 2006 debuterade han på Kungliga Operan som Arim i Daniel Börtz Svall. Bland andra roller kan nämnas Tebaldo i Capuleti e Montecchi, Gastone i La Traviata och Jim i Carl Unander-Scharins Sömnkliniken och Jack the Ripper i The Elephant Man. Karl har varit anställd vid Kungliga Operan i två år och där gjort roller som Fedrico i Stiffelio, Remendado i Carmen och Trin i Fanciulla del West. Han har tidigare sjungit Cassio i Otello i Uppsala. Karl Rombos konsertrepertoar innefattar verk som Mozarts Requiem, Händels Messias, Bachs H-mollmässa och Johannespassionen, Rossinis Petit Messe Solenelle och Stravinskijs Les Noces.

Calle Lindén
Calle Lindén är född i Stockholm 1985. Han studerade vid Musikkonservatoriet i Falun och vid Operahögskolan i Stockholm där han utexaminerades 2010. Han debuterade samma år vid Norrlandsoperan som Bill Houston i den då nyskrivna operan Dancer in the dark. Han har även sjungit roller som Donner i Rhenguldet, Pluto i Orfeusi underjorden, fadern i Romeo och Julia och El Dancairo i Opera på Skärets uppsättning av Carmen 2011. Han är ofta gäst hos Gävlesymfonikerna och har under våren 2014 sjungit i Oerhört ohört, en konsertserie på Kungliga Operan i Stockholm. Calle Lindén har fått flertalet stipendier, bland annat Kungliga musikaliska akademiens stipendium, Wahren-stipendiet, Barbro Saléns operastipendium och Anders Walls Confidencen stipendium.

 

Otello Medverkande solister Mer om Giuseppe Verdi Produktionsteam