Konstnärlig produktion – Den flygande Holländaren

Den flygande holländaren
30 juli – 28 augusti 2016

Produktionsteam
Dirigent | Michael Balke
Regi | Sten Niclasson
Scenografi | Sven Östberg
Kostym | Anna Kjellsdotter
Ljus | Kevin Wyn-Jones
Mask och peruk | Robin Karlsson
Producent | Anna-Carin Niclasson
Koreograf | Mireille Leblanc
Konstnärlig ledning, assisterande | Alexander Niclasson
Körinstudering | Mats Johansson
Repetitör | Bengt-Åke Lundin
Repetitör | Stefan Lindgren
Regiassistent | Karin Nybom

Michael Balke
Den tyske dirigenten Michael Balke har mångårig erfarenhet som chefsdirigent på Magdeburg Opera. Där har han dirigerat en lång rad operor, som Elektra, Rosenkavaljeren, Don Carlos, Figaros bröllop, Barberaren i Sevilla, Maria Stuart, Hans och Greta med flera stora verk ur operahistorien. Han gästspelar ofta på andra operahus och har nyligen gjort succé med Glada änkan i Tokyo, dit han också snart återvänder för att dirigera Madama Butterfly. De senaste åren har han också dirigerat konserter i bland annat Köpenhamn, Århus, St Gallen och Palermo.

Sten Niclasson
Sten Niclasson är initiativtagare till Opera på Skäret och dess konstnärlige ledare. Han började sin musikaliska bana som violinist och altviolinist i Radiosymfonikerna och Hovkapellet. Som operasångare har Sten Niclasson framfört ett stort antal roller på bland annat Göteborgsoperan, Norrlandsoperan och Folkoperan. Som regissör har Sten Niclasson gjort uppsättningar av Kärleksdrycken, Teaterbåten och Cirkusprinsessan och – på Opera på Skäret – uppsättningarna av Rigoletto 2006, Aida 2007, Tosca 2008, Kappan 2009, Carmen 2011 och Lucia di Lammermoor 2012.

Sven Östberg
Sven Östberg har en lång bakgrund inom teater- och musikbranschen. Förutom som scenograf har han varit aktiv som regissör, revyförfattare och varietédirektör. Sven Östberg har arbetat med utveckling av underhållningen på Liseberg i Göteborg och utbildar skådespelare på Wendelsbergs folkhögskola, där han också är rektor. Tidigare medverkan vid Opera på Skäret har varit som scenograf för Rigoletto 2006, Aida 2007, Kronofogdarne & Slåtterölet 2007 och 2009, Kappan & Pajazzo 2009, barnoperan Trollflöjten – en vintersaga 2009, Carmen 2011, Lucia di Lammermoor 2012, Barberaren i Sevilla 2013 och La Traviata 2015.

Anna Kjellsdotter

Anna Kjellsdotter arbetar idag som tillskärare vid Kungliga operan i Stockholm. Hon har arbetat både i Sverige och utomlands, senast som kostymchef på Hongkongbaletten i två år. Hon har skapat kostymer till uppsättningar som Dido och Eaneas och Zemire och Azor på Kungliga operan, Enrico di Borgonga på Vadstena Akademien, Cosi fan tutte och Trollflöjten på Confidencen samt Beatrice och Benedicte på Läckö slott. På Opera på Skäret har hon tidigare gjort kostym till Barberaren i Sevilla 2013 och La Traviata 2015. Anna Kjellsdotter är utbildad skräddare vid Textilhögskolan i Borås och har flera års konstnärliga studier bakom sig.

Kevin Wyn-Jones
Kevin Wyn-Jones föddes i Storbritannien och studerade på Mountview Theatre School i London. Mellan 1998 och 2004 var han belysningsmästare på Folkoperan i Stockholm, samtidigt som han arbetade med ljusdesign på andra teatrar och operahus i Sverige och runtom i Europa, bland annat i Bolshoiteatern i Moskva och Nationaloperan i Riga, Lettland. Kevin Wyn-Jones har bland annat arbetat med operauppsättningar som Carmen, Den flygande holländaren, Tosca och Lady Macbeth. Han har tidigare ansvarat för ljusdesign i två produktioner på Opera på Skäret, Lucia di Lammermoor 2012, Barberaren i Sevilla 2013 och La Traviata 2015.

Robin Karlsson
Robin Karlsson är en ofta anlitad kostym-, peruk- och maskdesigner på operor och teatrar i Sverige. Han har under olika perioder varit ansvarig för mask- och perukavdelningarna på de kungliga teatrarna i Stockholm och Köpenhamn. Robin Karlsson har varit både regissör, scenograf och kostymdesigner till en rad uppsättningar på olika svenska scener. Han också i många år drivit Arbisteatern i Norrköping där han med stor framgång regisserat musikalerna Evita och Sugar samt Lehárs operett Glada Änkan. I sommar återkommer han till Opera på Skäret där han tidigare medverkat som maskör i produktionen av Tosca 2008 och som ansvarig för kostym och mask i Lucia di Lammermoor 2012 och La Traviata 2015.

Mireille Leblanc
Mireille Leblanc, med kanadensiskt ursprung, har varit verksam inom den moderna dansmiljön i 30 år. Hon har medverkat som koreograf i ett flertal musik- och teaterproduktioner såsom Quand l´opéra bouffe, La paradie mobile, La fille de Rappaccini m fl. Miereille Leblanc flyttade till Göteborg 2003 och har sedan dess skapat flera verk. Hon startade danskompaniet Det Sjunde Sinnet tillsammans med kompositören och mediakonstnären Åke Parmerud. År 2011 tilldelades de Walter Fink-priset från tyska ZKM Center for Art and Media för verket Det Sjunde Sinnet från 2007.

Anna-Carin Niclasson
Anna-Carin Niclasson är operasångerska, utbildad vid Musikhögskolan och Operastudio 67. Hon har undervisat i sång och musik och varit studieansvarig för Kulturamas sångsek­tion. Som sångerska har Anna-Carin Niclasson många operauppsättningar bakom sig, med roller som Mimi i La Bohème, Violetta i La Traviata och Adina i Kärleksdrycken. Hon har också gjort flera skivinspelningar och varit anställd på Stora Teatern i Göteborg och Göte­borgsoperan. Anna-Carin Niclasson har varit producent för Opera på Skärets uppsättningar sedan 2008 och har här gjort Tosca, Kappan/Pajazzo, La BohèmeCarmen, Lucia di Lammermoor, Barberaren i Sevilla, Otello och La Traviata samt Opera på Skärets barnuppsättning Trollflöjten – en vintersaga.

Alexander Niclasson
Alexander Niclasson är utbildad vid Opera­högskolan i Stockholm och Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.
Efter debuten som regissör i den stora succén Kronofogdarne och Slåtterölet på Opera på Skäret 2007 har Alexander med stor framgång regis­serat Puccinis La Bohème och Kappan (Il Tabarro), Rossinis Barberaren i Sevilla och giuseppe verdis La Traviata förra säsongen på samma scen. Alexander Niclasson har en bakgrund som sångare och har sjungit roller på Folkoperan, Läckö Slottsopera, Drottningholm och Vadstena-Akademien. Han framträder alltjämt i oratorier och konserter vid sidan av Opera på Skärets verksamhet.

Mats Johansson – Körinstudering
Mats Johansson är utbildad till piano- och musikteoripedagog vid Musikhögskolan i Örebro med Bengt Olof Sahlin som lärare i piano. Han bor i Örebro och undervisar på Kävesta folkhögskolas musiklinje sedan 1988 i bland annat musikteori, gehör och piano. Vid sidan av läraryrket spelar Mats Johansson i olika sammanhang, och i olika genrer, bland annat i auditions, romanskonserter, kammarmusik, olika körupp­drag samt är kapellmästare i revysammanhang i sin forna hembygd i södra Dalarna. Mats har varit med ända sedan starten på Opera på Skäret, med La Traviata 2005, och varit pianist och repetitör med Opera på Skärets kör.

Bengt-Åke Lundin – Repetitör
Bengt-Åke Lundin debuterade 1989 med Kungliga Fil-harmoni­kerna i Tjajkovskijs Pianokonsert nr 1 och utsågs
till Stockholms Konserthus första representant i ECHO’s Rising Star. Han inbjöds att konsertera i Carnegie Hall i New York, Alte Oper i Frankfurt, Kölner Philharmonie, Konzerthaus Wien, Concertgebouw i Amsterdam och Birminghams Symphony Hall. Bengt- Åke Lundin har framträtt med samtliga stora symfoniorkestrar i Sverige och gett såväl orkesterkonserter som soloaftnar i USA, Tyskland, England och många fler länder. Som kammarmusiker har han framträtt med ledande svenska sångare som Peter Mattei, Malena Ernman och Matilda Paulsson. Bengt-Åke Lundin finns representerad på cd och har blivit Grammisbelönad.

Stefan Lindgren – Repetitör
Stefan Lindgren som varit med på Opera på Skäret sedan starten, har varit solist i ledande orkestrar som Sveriges
Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmoniska Orkes-tern och Göteborgssymfonikerna. Han har gett ett stort antal pianoaftnar och kammarmusikkonserter i Sverige och i städer som New York, London, Paris och Wien. Stefan Lindgren var Radiosymfonikernas orkesterpianist mellan 1993 och 2001 och har sedan 2007 motsvarande tjänst i Kungliga Filharmonikerna. Han har även medverkat vid ett flertal kammarmusikinspelningar, bland annat med några av sina egna kompositioner och i flera av musik­radions tonsättarporträtt ”Sju ess i leken”. Stefan Lindgren har nyligen uruppfört en egen pianokonsert tillsammans med Helsingborgs Symfoniorkester och musiken kommer på cd i höst.

Karin Nybom – Regiassistent
Karin Nybom är en mångsidig sångerska som blandar opera med visor och jazz. Det gör hon i gruppen Opera Light, där hon uppträder med operett, musikal och opera. Till hösten är det dags för gruppens sjätte uppsättning. Hon har gjort operaroller som Blomsterflickan i Parsifal på Kungliga operan och Värmlandsoperan, Polly i Tiggarens opera på Läckö slott, Alice Ford i Falstaff på Rheinsbergs operafestival och Hanna Glawari och Valencienne i Glada änkan, i Gävle och Kristianstad. Karin Nybom är utbildad på Musikhögskolan i Göteborg och Operahögskolan i Stockholm.

 

Den flygande Holländaren Medverkande solister Konstnärlig Produktion