Konstnärlig produktion – Madama Butterfly

Dirigent | Marcello Mottadelli
Regi | Leslie Swackhamer
Scenografi | Sven Östberg
Kostym | Susan E. Mickey
Ljus | Kevin Wyn-Jones
Mask och peruk | Robin Karlsson
Producent | Anna-Carin Niclasson
Konstnärlig ledning | Sten Niclasson, Alexander Niclasson
Körinstudering | Sten Niclasson, Mats Johansson
Repetitörer | Bengt-Åke Lundin, Stefan Lindgren
Regiassistent | Karin Nybom

Marcello Mottadelli – dirigent
Marcello Mottadelli från Italien är utbildad vid Conservatorio di Musica G Verdi i Milano, Hochschule Musik och Toscaniniföreningen i Parma. Han inledde sin internationella karriär i Bern i Schweiz 1999­­–2001 och har därefter haft hela världen som arbetsfält. Han har verkat vid operahus i bland annat USA, Sydafrika, Danmark, Polen, Ita­lien, Slovakien, Korea, Jordanien, Egypten och Rumänien. De senaste åren har han diri­gerat Donizetti’s Elisir d’Amore och Manon Lescaut på Danmarks nationalopera, Aida på Cairo Opera House och Carmen, Lucia di Lammermoor, Otello och La Traviata på Opera på Skäret. Sedan september 2016 är han konstnärlig ledare för Nationaloperan i Bukarest.

Leslie Swackhamer – regissör
Leslie Swackhamer är en prisbelönt operaregissör med erfarenhet av över hundra uppsättningar över hela USA. Hon har regisserat Madama Butterfly på Washington National Opera 2017, San Francisco Opera 2014 och 2016, Opera Carolina 2012, Opera Omaha 2011, Vancouver Opera 2010, Madison Opera 2008 och Dayton Opera 2006. Vid sidan av sin verksamhet som regissör har hon varit konstnärlig ledare på teatrar i Cleveland och Seattle. Hon undervisar i drama på flera universitet, hon har grundat en festival för kvinnliga dramatiker och hon är på andra sätt engagerad i utvecklingen av teaterverksamhet runtom i USA.

 

Sven Östberg – scenograf
Sven Östberg har medverkat som scenograf vid de flesta av Opera på Skärets uppsättningar: Rigoletto 2006, Aida 2007, Kronofogdarne & Slåtterölet 2007 och 2009, Kappan & Pajazzo 2009, barnoperan Trollflöjten – en vintersaga 2009, Carmen 2011, Lucia di Lammermoor 2012, Barberaren i Sevilla 2013, La Traviata 2015 och Den flygande holländaren 2016. Han har förutom som scenograf varit aktiv som regissör, revyförfattare och varietédirektör. Han har arbetat med utveckling av underhållningen på Liseberg i Göteborg och utbildat skådespelare på Wendelsbergs folkhögskola, där han också var rektor.

Susan E. Mickey – kostymör
Susan E. Mickey har arbetat som kostymdesigner inom teater, film och television under snart 40 år. Hennes kostymer har använts i uppsättningar på de flesta regionala teatrar i USA och hon har medverkat som kostymör i drygt 35 nya produktioner inom diverse genrer – opera, teater, tv-drama och musikaler. Under 2016 gjorde hon kostymdesign för Barberaren i Sevilla på Lyric Opera Chicago. På Alliance Theatre i Atlanta gjorde hon kostym till 58 produktioner under 30 års tid, och hon har haft mångåriga samarbeten med bl a Oregon Shakespeare Festival, Chicago Shakespeare Theatre och Huntington Theatre i Boston.

Kevin Wyn-Jones – ljusdesigner
Kevin Wyn-Jones från Storbritannien var 1998-2004 belysningsmästare på Folkoperan i Stockholm, samtidigt som han arbetade med ljusdesign på andra teatrar och operahus i Sverige och runtom i Europa, bland annat i Bolshoiteatern i Moskva och Nationaloperan i Riga, Lettland. Han har bland annat arbetat med operauppsättningar som Carmen, Den flygande holländaren, Tosca och Lady Macbeth. Han har tidigare ansvarat för ljusdesign i flera produktioner på Opera på Skäret – Lucia di Lammermoor 2012, Barberaren i Sevilla 2013, La Traviata 2015 och Den flygande holländaren 2016.

Robin Karlsson – Mask & peruk
Robin Karlsson är en ofta anlitad kostym-, peruk- och maskdesigner på operor och teatrar i Sverige. Han har under olika perioder varit ansvarig för mask- och perukavdelningarna på de kungliga teatrarna i Stockholm och Köpenhamn. Robin har varit både regissör, scenograf och kostymdesigner till en rad uppsättningar. Han också i många år drivit Arbisteatern i Norrköping där han regisserat Evita, Sugar samt Glada Änkan. På Opera på Skäret har han tidigare medverkat som maskör i produktionen av Tosca och som ansvarig för kostym och mask i Lucia di Lammermoor. Han var även ansvarig för mask och peruk under La Traviata och Den Flygande Holländaren.

Anna-Carin Niclasson – producent
Anna-Carin Niclasson är operasångerska, utbildad vid Musikhögskolan och Operastudio 67. Hon har varit anställd på Stora Teatern i Göteborg och Göte­borgsoperan och undervisat i sång och musik på Kulturama. Som sångerska har hon gjort roller som Mimi i La Bohème, Violetta i La Traviata och Adina i Kärleksdrycken. Hon har varit producent för Opera på Skärets uppsättningar sedan 2008 – Tosca, Kappan/Pajazzo, La BohèmeCarmen, Lucia di Lammermoor, Barberaren i Sevilla, Otello, La Traviata och Den flygande holländaren samt Opera på Skärets barnuppsättning Trollflöjten – en vintersaga.

Sten Niclasson – konstnärlig ledare
Sten Niclasson är initiativtagare till Opera på Skäret och dess konstnärlige ledare. Han började sin musikaliska bana som violinist och altviolinist i Radiosymfonikerna och Hovkapellet. Som operasångare har han sjungit ett stort antal roller på bland annat Göteborgsoperan, Norrlandsoperan och Folkoperan. Som regissör har han gjort uppsättningar av Kärleksdrycken, Teaterbåten och Cirkusprinsessan och – på Opera på Skäret – uppsättningarna av Rigoletto, AidaTosca, Kappan, Carmen, Lucia di Lammermoor och Den flygande holländaren.

Alexander Niclasson – assisterande konstnärlig ledare
Alexander Niclasson sångare och regissör.  Efter regidebuten med Kronofogdarne och Slåtterölet på Opera på Skäret 2007 har Alexander regis­serat Puccinis La Bohème och Kappan (Il Tabarro), Rossinis Barberaren i Sevilla och Giuseppe Verdis La Traviata på Opera på Skäret. Han har sjungit roller på Folkoperan, Läckö Slottsopera, Drottningholm och Vadstena-Akademien. Han framträder alltjämt i oratorier och konserter vid sidan av Opera på Skärets verksamhet.

Mats Johansson – körinstudering
Mats Johansson är utbildad piano- och musikteoripedagog vid Musikhögskolan i Örebro. Han undervisar sedan 20 år på Kävesta folkhögskolas musiklinje i bland annat musikteori, gehör och piano. Vid sidan av läraryrket spelar Mats Johansson i olika sammanhang och i olika genrer, bland annat i auditions, romanskonserter, kammarkonserter och  körupp­drag. Han är kapellmästare i revysammanhang i sin forna hembygd i södra Dalarna. Han har varit med sedan starten på Opera på Skäret och varit pianist och repetitör med Opera på Skärets kör.

Bengt-Åke Lundin – repetitör
Bengt-Åke Lundin debuterade 1989 med Kungliga Filharmoni­kerna i Tjajkovskijs Pianokonsert nr 1 och utsågs till Stockholms Konserthus första representant i ECHO’s Rising Star. Han har framträtt med samtliga stora symfoniorkestrar i Sverige och gett orkesterkonserter och soloaftnar i bl a USA, Tyskland och England, bland annat i Carnegie Hall i New York, Alte Oper i Frankfurt, Kölner Philharmonie, Konzerthaus Wien och Birminghams Symphony Hall.  Han har spelat med sångare som Peter Mattei, Malena Ernman och Matilda Paulsson. Bengt-Åke Lundin har blivit Grammisbelönad.

Stefan Lindgren – repetitör
Stefan Lindgren har varit med på Opera på Skäret sedan starten. Han har varit solist i ledande orkestrar som Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungliga Filharmoniska Orkestern och Göteborgssymfonikerna. Han har gett ett stort antal pianoaftnar och kammarmusikkonserter i Sverige och i städer som New York, London, Paris och Wien. Han var Radiosymfonikernas orkesterpianist mellan 1993 och 2001 och har sedan 2007 motsvarande tjänst i Kungliga Filharmonikerna.  Han har uruppfört en egen pianokonsert tillsammans med Helsingborgs Symfoniorkester.

Karin Nybom – regiassistent
Karin Nybom är en mångsidig sångerska som blandar opera med visor och jazz. Det gör hon i gruppen Opera Light, där hon uppträder med operett, musikal och opera. Hon har gjort operaroller som Blomsterflickan i Parsifal på Kungliga operan och Värmlandsoperan, Polly i Tiggarens opera på Läckö slott, Alice Ford i Falstaff på Rheinsbergs operafestival och Hanna Glawari och Valencienne i Glada änkan i Gävle och Kristianstad. Karin Nybom är utbildad på Musikhögskolan i Göteborg och Operahögskolan i Stockholm.

Madama Butterfly

Medverkande solister Konstnärlig Produktion