Medverkande solister – Madama Butterfly

Cio-Cio San (Madama Butterfly) | Elisabeth Teige / Sandra Janušaite
Pinkerton | Aaron Cawley / Cody Austin
Sharpless | Javier Franco / Anton Eriksson
Suzuki | Siv Oda Hagerupsen
Bonzo| Tadas Girininkas
Goro| Alex Tsilogiannis
Yamadori | Tor Lind
Kommissarien | Tor Lind
Registratorn | Thomas Bärlin
Kate Pinkerton | Frida Bergquist
Yakusidé | Mikael Horned
Mamman | Lena Ehnvik
Fastern | Amelie Flink
Kusinen | Ida Eckerwall

Cio-Cio San – Elisabeth Teige
Elisabeth Teige, sopran, är en av de mest efterfrågade dramatiska skandinaviska sopranerna. 2015 gjorde hon sin Wagnet-debut som Senta i Den Flygande Holländaren vid Den Norske Opera. Förra året sjöng hon Senta på Opera på Skäret. Andra roller hon gjort är Helena i Mephistofeles, Cio-Cio San i Madama Butterfly och nyligen Elsa i Lohengrin vid Theater St. Gallen. Just nu är hon engagerad som Leonore i Fidelio vid Semperoper Dresden, Helmwige i Valkyrian vid Beijing Music Festival, Senta i Den Flygande Holländaren vid Oper Frankfurt, Theater Lübeck och Bergen Nasjonale Opera.

Cio-Cio San – Sandra Janušaite
Sandra Janušaite, sopran från Litauen, har sjungit på operascener i Ryssland, Storbritannien, Italien, Israel och Tyskland. Sandra har gjort rollen som Cio-Cio San i Madama Butterfly tre gånger, i Tyskland, Ryssland och Litauen. Nästa år sjunger hon rollen på Aalto-Musiktheater Essen. Sandra Janušaite har också gjort Tatyana i Eugene Onegin, Micaela i Carmen, titelrollen i Dvoraks Rusalka, Mimi i La Bohème och Sieglinde i Valkyrian. Valkyrian har hon dessutom sjungit som solokonsert, bland annat med BBC National Symphony Orchestra. Hon är sedan 2001 engagerad vid Lithuanian National Opera and Ballet Theatre.

Pinkerton – Aaron Cawley
Aaron Cawley, tenor från Irland, är sedan flera år engagerad på Heiisisches Staatstheater Wiesbaden i Tyskland, där han sjungit ett tjugotal roller, bland annat Aegisth i Elektra, Cassio i Otello, Malcolm i Macbeth och Alfredo i La Traviata. Förra året gjorde han för första gången Pinkerton i Madame Butterfly och senast har han gjort Rodolfo i La Bohème. Han medverkar just nu i Peter Grimes i Wiesbaden, och är engagerad för titelrollen i Simson och Delila på Cadogan Hall i LondonHan har också varit medlem i The Five Irish Tenors, en av Irlands mest populära vokalistgrupper.

Pinkerton – Cody Austin
Cody Austin, tenor från USA, anses som en av de mest lovande operasångarna i USA. Han debuterade i i rollen som Rodrigo i Otello på The Opera Company of Philadelphia, och har sedan dess sjungit en lång rad stora roller på operascener över hela USA: Duke i Rigoletto, Alfredo i La Traviata, Romeo i Romeo och Julia, Lensky i Eugene Onegin, Don José i Carmen, Faust i Mefistofeles och Ottavio i Don Giovanni. Han gjorde rollen som Pinkerton på the Northern Lights Festival förra sommaren. Madama Butterfly på Opera på Skäret blir hans operadebut i Europa.

Sharpless – Javier Franco
Javier Franco, baryton från Spanien, har sjungit de flesta stora barytonroller på operahus i Europa, Asien och Sydamerika. Bland hans stora roller märks Guglielmo i Puccinis Le Villi, Figaro i Barberaren i Sevilla, Valentin i Faust, Enrico i Lucia di Lammermoor, titelrollen i Don Giovanni och Belcore i Kärleksdrycken och Amonasro i Aida. Han har tidigare hyllats för sin Sharpless på operan i Oviedo, Spanien. Han har studerat i Madrid och Barcelona och erhållit en rad prestigefulla utmärkelser i Spanien och Italien. Javier Franco är också en framstående zarzuela-sångare.


Sharpless – Anton Eriksson
Anton Eriksson, baryton, debuterade som Greve Ceprano på Folkoperan 2006. Anton har jobbat på Kungliga Operan i Stockholm och gjorde då roller som Dr Falke i Läderlappen, Schaunard i La Bohème, Silvano i Maskeradbalen, Marullo i Rigoletto, Dancairo i Carmen och Angelotti i Tosca. Han har även gjort Enrico i Lucia di Lammermoor vid Opera på Skäret, Dulcamara i Kärleksdrycken på Göteborgsoperan, Anckarström i Maskeradbalen på Malmö Opera samt Arjuna/Mr Kallenbach i Satyagraha på Folkoperan. I höst återvänder Anton Eriksson till Folkoperan för att sjunga Ping i Turandot.


Suzuki – Siv Oda Hagerupsen
Siv Oda Hagerupsen, mezzosopran, har har studerat vid musikkonservatoriet i Nordnorge och Konsthögskolan i Oslo. 1999 debuterade hon på Den Norske Opera i rollen som den tredje damen i Trollflöjten. Vid samma opera har hon haft rollen som Mercedes i Carmen, Nicklausse/Musan/Rösten i Hoffmans Äventyr, Marcellina och Cherubino i Figaros Bröllop. Siv Oda har varit solist vid alla regionsoperor runt om i Norge. 2013 var hon en av solisterna vid L’Opéra de Montréal, under deras galakonsert med Verdi. I mars 2017 gjorde hon rollen som Emilia i Otello, tillsammans med Trondheim Symfoniorkester.

Yamadori & Kommissarien – Tor Lind
Tor Lind, baryton från Lund, har arbetat på operahus och i operasällskap som Aalto Theater i Essen, Tyskland, Det Kongelige Teater och Den Fynske Opera i Danmark, Malmö Opera, Vadstena-Akademien och Skånska Operan i Sverige. Bland rollerna märks Papageno i Trollflöjten, Figaro i Barberaren i Sevilla, Dandini i Askungen, titelrollen i Don Giovanni, Belcore i Kärleksdrycken, Guglielmo i Così fan tutte och Sjahriar i Tusen och en natt. Han medverkar gärna i konsertsammanhang och nyskrivna operaverk, senast i Gesualdo på Den Fynske Opera.

Bonzo – Tadas Girininkas
Tadas Girininkas, bas från Litauen, är en hyllad sångare i hemlandet. Han har gjort en lång rad stora roller på Litauens Nationalopera och Vilnius Stadsopera, bland annat Bartolo i Figaros bröllop, Arkel i Peleas och Melisande, Ferrando i Trubaduren, Heinrich i Lohengrin, Colline i La Bohème och Zuñiga och Escamillo i Carmen. Oratorier och kammarmusik tar vid sidan av operan en stor plats i Tadas Girininkas artistliv. Han framför regelbundet verk av kompositörer som Händel, Haydn, Mozart, Verdi, Puccini och Britten. Han medverkade i Otello på Opera på Skäret 2014.

Goro – Alex Tsilogiannis
Alex Tsilogiannis, tenor från Grekland, startade sin musikutbildning i Florida, där han även arbetade som pilot. Han slutförde sin masterutbildning vid Guildhall School of Music & Drama i London. Han har bland annat gjort roller så som Duke i Rigoletto, Alfredo och Gastone i La Traviata, Pinkerton och Goro i Madama Butterfly samt Cassio i Otello här på Opera på Skäret 2014. Från och med säsongen 2017 och framåt är Alex engagerad vid Staatstheater München där han bland annat kommer att spela Lyonel i Martha, Tamino/Bepansrad man i Trollflöjten och Jupiter i Semele.

Registratorn – Thomas Bärlin
Thomas Bärlin sjöng 2015 rollen som Giuseppe i La Traviata på Opera på Skäret, där han också sjöng i kören, liksom han gjorde i Otello 2014 och Den flygande holländaren 2016. År 2014 spelade han Roberto Devereux och greven av Leicester i Con Operas uppsättning Tudor Blood, och 2011 medverkade han som sångare och skådespelare i Martin Paretos pjäs Kyssen på Folkteatern i Gävleborg. Under 2017 sjunger Thomas rollen som Canio i Opera Tättinpås uppsättning av Leoncavallos Pajazzo i Stockholm. Han studerar för Mattias Danielsson-Lindquist.

Kate Pinkerton – Frida Bergquist
Frida Bergquist är en svensk mezzosopran som gör sin debut på Opera på Skäret som en praktik i samarbete med Mälardalens Högskola. Hon har en kandidatexamen från Mälardalens högskolas Kammarmusikprogram och hon gör nu klart sitt första fördjupningsår med inriktning på opera vid Mälardalens högskola. Frida studerar för professor Lena Hellström-Färnlöf. Hon har som solist stått på scen tillsammans med Västerås Sinfonietta, Västmanlands symfoniorkester och Stockholms Bachsällskap. Där har hon bland annat sjungit utdrag ur Mozarts Requiem, Rigoletto, Läderlappen, Trollflöjten och Carmen.

Yakusidé – Mikael Horned
Mikael Horned, baryton, deltar i Opera på Skäret som praktik i samarbete med Kammaroperautbildningen på Mälardalens Högskola i Västerås, där han också har tagit kandidatexamen i kammarmusik och har professor Lena Hellström-Färnlöf som sångpedagog. Han har varit solist med Västerås Sinfonietta och Västmanlands Symfoniorkester i roller som Belcore i Kärleksdrycken, Papageno i Trollflöjten och Escamillo i Carmen. Han har även varit solist i Förklädd Gud och som Jesus i Markuspassionen i Västerås Domkyrka. Mikael erhöll Östergötlands Landstings Kultur- och Utvecklingsstipendium, 2014.

Mamman – Lena Ehnvik
Lena Ehnvik, sopran från Lindesberg, gör sin solistdebut på Skäret som Mamman. Hon har studerad klassisk sång på konservatorium i Budapest samt opera på Stockholms operastudio. Lena har medverkat som solist vid ett stort antal konserter samt sjungit i kören på Opera på Skäret flertalet gånger. Under studietiden har Lena bl.a gjort roller så som Fidalma ur Il Matrimonio Segreto av Cimarosa, Leonore ur Fidelio av Beethoven, Vitellia ur La Clemenza di Tito av Mozart. Lena studerar för närvarande för Maria Lindberg Kransmo.

Fastern – Amelie Flink
Amelie Flink, sopran från Skåne, gör rollen som fastern som praktik i ett samarbete med Mälardalens högskola. Hon innehar en kandidatexamen i sång från Kammarmusikprogrammet vid Mälardalens högskola och studerar för närvarande en nystartad kurs i opera. Amelie har regelbundet medverkat som solist med Västerås sinfonietta och Västmanlands symfoniorkester – bland annat i utdrag ur: Läderlappen, Kärleksdrycken, Rigoletto, Rosenkavaljeren samt som titelrollen Manon. Inom konsertrepertoar har hon framfört sopranpartierna i bl.a. Markuspassion, Förklädd Gud, A Midsummer Night’s Dream, Requiem och Mässa i c-moll. Amelie studerar sedan 2012 för professor Lena Hellström-Färnlöf.

Kusinen – Ida Eckerwall
Ida Eckerwall, lyrisk-dramatisk sopran från Karlstad gör rollen som Kusinen. Hon är utbildad på Högskolan för scen och musik i Göteborg, Ingesunds musikhögskola och Stockholm Operastudio. Under studietiden har hon bland annat gjort roller som Marsalkinnan i Rosenkavaljeren och som Leonore i Fidelio. Hon har även medverkat i La Bohème, Parsifal och Götterdämmerung på Wermland Opera.  Ida medverkar gärna i konsertsammanhang och anlitas ofta för olika solistuppdrag. I år tilldelades hon ett stipendium från Karlstad kommun för att vidareutveckla sången. Hon sjunger för närvarande för professor Barbro Marklund.

Madama Butterfly Medverkande solister Konstnärlig Produktion